Educație financiară

“Învață din ieri, trăiește pentru astăzi și speră pentru ziua de mâine. Cel mai important lucru este să nu încetezi niciodată să te întrebi” (Albert Einstein)

Educația financiară reprezintă acele abilități și cunoștințe care ajută o persoană să își gestioneze mai bine resursele financiare. În esență, educația financiară te ajută să știi cum să îți gestionezi banii mai bine, cum să produci mai mulți bani și cum să îi cheltui mai eficient.

Persoanele care sunt informate corect și la timp pot lua decizii financiare sigure, care să conducă la bunăstarea lor.

Pentru a păstra o viață financiară sănătoasă a potențialilor membri ai C.A.R.urilor afliate, Uniunea C.A.R. Armonia acționează pe două paliere de educație financiară, după cum urmează:

 

I. EDUCAȚIE PENTRU ECONOMISIRE

Economisirea în sistemul C.A.R.-urilor deschise are mai multe avantaje. Uniunea C.A.R. Armonia își propune mediatizarea tuturor avantajelor pe care le au membrii care economisesc fond social:

- câștigul din dobânda plătită de C.A.R. pentru fondul social depus de membri este peste rata inflației;

- câștigul din dobânda oferită la fondul social este neimpozabil, potrivit Codului fiscal;

- banii pot fi retrași oricând, pentru că în sistemul C.A.R. nu există termene de depunere;

- dobânda se calculează și se plătește la zi;

- siguranța plasamentelor. Există soluții de supragarantare, față de garanțiile din sistemul clasic al C.A.R. Fondul social al membrilor și dobânda aferentă sunt garantate integral de către Fondul de Garantare al C.A.R., în cazul în care casa de ajutor reciproc respectivă este membră a Fondului.

 

II. EDUCAȚIE PENTRU ÎMPRUMUTURI

Pentru a îmbunătăți activitatea C.A.R.-urilor membre și pentru a contribui la menținerea unei rate scăzute a împrumuturilor neperformante, Uniunea C.A.R. Armonia își propune o serie de activități educative pentru membrii și potențialii membri ai C.A.R.-urilor, după cum urmează:

  • Consilierea financiară a potențialilor membri ai C.A.R.-urilor privind componentele unui împrumut;
  • Prezentarea unor metode și tehnici prin care o persoană poate să evite supraîndatorarea și prin care poate avea o viață financiară sănătoasă;
  • Crearea de mijloace publicitare de informare privind capcanele unor împrumuturi “toxice”, cu DAE din trei sau patru cifre;
  • Organizarea de întâlniri tematice, workshop-uri și/sau webinarii pe teme de interes atât pentru C.A.R.-urile membre ale Uniunii, cât și pentru membrii și potențialii membri ai acestor C.A.R.-uri.

© Uniunea C.A.R Armonia. Toate drepturile rezervate.